Wie ben je en welke functie beoefen je?
Ik ben Aloys Haselbekke, 68 jaar oud, getrouwd, heb twee kinderen en ben opa van vijf kleinkinderen. Na jarenlang in Harbrinkhoek te hebben gewoond, woon ik nu al drie jaar in Tubbergen. In mijn vrije tijd vind je me vaak in mijn volkstuintje of bezig met het onderhoud van de tuin rond mijn huis.
Ik werk nu als praktijkopleider in Fleringen, waar ik jaarlijks zo’n 35 BBL-studenten begeleid. Ik bezoek hen op hun werkplek, toets hun kennis en ondersteun hun ontwikkeling. Daarnaast werk ik samen met scholen en bieden we in onze praktijkruimte extra lessen aan studenten van het Canisius, zodat zij naast theorie ook praktijkervaring opdoen.
Hoe verliep jouw loopbaan bij Loohuis?
Ik ben begonnen als monteur in de woningbouw, een functie die ik vier jaar lang vervulde. Daarna maakte ik de stap naar ploegleider, een rol die ik met veel plezier negen jaar heb uitgevoerd. Vervolgens groeide ik door naar projectleider woningbouw, een positie waarin ik me 35 jaar heb gericht op nieuwbouwprojecten en later ook utiliteitsprojecten, zoals appartementencomplexen. Sinds twee jaar werk ik als praktijkopleider.
De stappen in mijn carrière bij Loohuis kwamen vaak door interne verschuivingen. Het vertrouwen vanuit Loohuis kenmerkt het bedrijf: je krijgt de ruimte om te groeien en de ervaring vanuit de bouw mee te nemen naar kantoor.
Wat maakte dat je altijd bij Loohuis bent gebleven?
Het hebben van fijne collega’s, het sociale beleid van het bedrijf en de vrijheid die ik hier krijg maakt dat ik nog steeds werkzaam ben bij Loohuis. Ik ga altijd met plezier naar het werk, en dat komt vooral door de collega’s. De jongens waar ik als projectleider mee samenwerkte, spreek ik nog steeds.
In mijn huidige functie krijg ik veel vrijheid. Ik kan mijn eigen tijd indelen wat betekent dat ik de ene week wat meer uren kan maken dan de andere week. Als het nodig is ben ik er altijd. Met deze vrijheid kan ik zelfs na mijn pensioen nog blijven werken.
Hoe zou je jezelf omschrijven na 50 jaar in het vak?
Ik ben sociaal, gedreven en altijd bezig. Stilzitten is niets voor mij; ik moet iets om handen hebben.
Welke veranderingen heb je in 50 jaar meegemaakt?
De groei van Loohuis is enorm geweest. Toen ik begon, waren we met 48 medewerkers. Inmiddels zijn er meerdere vestigingen en 650 collega’s. Ook de techniek heeft een enorme ontwikkeling doorgemaakt, vooral in de afgelopen tien jaar. Alles is anders geworden, van regels en materialen tot de manieren waarop we plannen en uitvoeren. Daarnaast heeft de digitalisering veel veranderd. Waar ik vroeger werkte met fysieke tekeningen, doen we nu bijna alles via computers. Hoewel dit efficiënt is, gaf ik altijd de voorkeur aan een totaaloverzicht op papier.
De groei zit niet alleen in het aantal werknemers en vestigingen, maar ook in de kennis die je hebt als bedrijf. Je wordt hechter met elkaar en kent elkaar door en door. Als team groei je en werk je steeds effectiever samen.
Wat zijn enkele van je favoriete herinneringen aan je tijd hier?
Het werken met de Houtskeletbouw-groep was een geweldige tijd. Ook het begeleiden van uitdagende projecten gaf mij veel voldoening. Het zijn vaak niet de standaard klussen, maar juist de complexe opdrachten die mijn werk zo leuk maakten.
Wat vind je het leukste aan je baan?
De omgang met mensen. Dat is ook een van de mooiste dingen tijdens mijn gehele carrière. Altijd het contact hebben met de klant. Ik vond dit heel belangrijk, maar ook erg leuk om te doen. Gesprekken voeren met de mensen en weten wat er speelt. Het begeleiden van klanten tijdens het gehele bouwproces - van het bedenken op kantoor tot het uitvoeren op de bouwplaats. Ook nu vind ik de omgang met mensen nog steeds in mijn werk. Ik heb veel contact met de studenten en dit vind ik erg belangrijk.
Wat vind je de grootste uitdaging en hoe ga je hiermee om?
Kennis vergaren voor jezelf is de grootste uitdaging. Je moet echt interesse in de techniek hebben. Als je techniek leuk vindt, dan moet je zorgen dat je kennis blijft vergaren. Dat kan op veel manieren en hoeft niet per se op school te zijn. Zoek bijvoorbeeld dingen op die je niet weet.
Wat zou je de jongere generatie mee willen geven?
Blijf studeren zolang het mogelijk is en blijf je kennis uitbreiden. Zo kun je altijd bijblijven. Als je dat niet doet, roest je op een gegeven moment vast en kun je jezelf niet verder ontwikkelen. Je kunt dan wel blijven werken in je huidige functie, maar als je wilt blijven ontwikkelen zorg dan dat je kennis blijft vergaren.
Wil jij collega worden van Aloys? Bekijk dan hier de openstaande vacatures bij Loohuis Fleringen.